Sophie naplója
Jól eszik, akár egy francia baba

Jól eszik, akár egy francia baba

A francia nőktől nemcsak a stílusos öltözködés titkait leshetjük el, de azt is, hogyan nevelhetünk jól evő, új ízekre nyitott, asztalnál türelmesen evő gyerekeket. Hogy mi a titok? Megmutatjuk!

A francia kultúrában a családi étkezés nagyon fontos szerepet kap. A gyerekek már egészen kicsi koruktól részt vesznek rajta, s miután tudnak rágni, ugyanazt eszik, amit a felnőttek. A francia felnőttek rengeteg zöldséget esznek. Ahogy a helyes viselkedés vagy az olvasóvá nevelés esetén, az étkezésnél is nagyon fontos a példamutatás. Ahogy az étel külleme, íze és állaga is. A hozzátáplálásnál a francia gyerekek nem ízetlen vagy épp túl édes pépeket kapnak, hanem színes finomságokat, vajjal, fokhagymával, ecettel, sőt akár mustárral is ízesített püréket, amikben a répa mellett spenót, cukkini, és pürésített zöldbab is helyet kap.

Az új ízek bevezetésénél fontos, hogy nem adják fel egy-két alkalom után, mivel egy íz megkedveléséhez akár tíz alkalomra is szükség lehet.

Mivel a francia gyerekek nagyon hamar – akár már három hónaposan – bölcsődébe vagy egy dada gondozásába kerülnek, az étkezés rendszeressége, az ahhoz köthető szertartások következetes ismétlődése is nagy szerepet játszik abban, hogy a kisgyerekek nyugodtan, mobil vagy táblagép nyomkodása nélkül is végigülnek akár egy többórás éttermi étkezést.

Ahogy a fektetési – itt olvashatod erről szóló bejegyzésünket –, úgy az étkezési rutin kialakításában is nagy segítség lehet Sophie, a zsiráf, aki születéstől a gyerekek mellett van. A Sophie, a zsiráf – Első étkezős lapozóm kimondottan a már kanalazni tanuló apróságoknak szól, akik a könyv segítségével nemcsak az evőeszközök és élelmiszerek nevét tanulják meg, de azt is, hogy evés előtt mindig alaposan kezet mosunk, s milyen jó dolog új ízeket kipróbálni.

A könyvtervezők figyeltek arra is, hogy a kicsik több érzékszervét stimulálják. A közös lapozgatás a halláson és a látáson kívül a térbeli illusztrációkkal a tapintást is aktivizálja a még teljesebb élményhez.

Ha pedig a lapozgatás után nekilátunk az evésnek, akkor mind az öt érzékszerv és persze a pici pocak is jóllakik Sophie társaságában.

A Sophie! - Jó étvágyat! könyvet itt éritek el: Sophie - Jó étvágyat! - Első étkezős lapozóm, Könyvek - soph (sophiezsiraf.hu)

Hogyan is néznek ki a Sophie könyvek?