Sophie naplója
A zsiráfoknak szükségük van ránk, jobban, mint eddig bármikor!

A zsiráfoknak szükségük van ránk, jobban, mint eddig bármikor!

Az utóbbi 30 év alatt a zsiráfok száma közel 30%-kal csökkent. Mindössze 111,000 zsiráf él ma szabadon a világon. Ideje összefognunk! 2021-ben Sophie la girafe és a GCF (Giraffe Conservation Foundation - Alapítvány a zsiráfok védelméért) összefognak az afrikai zsiráfok jövője érdekében. Még többet megtudhattok az együttműködésről itt: Sophie la girafe® & GCF Giraffe Conservation Foundation

Az összegyűlt összeggel a GCF zsiráfokat áttelepítő programját támogatjuk. A program során kisebb zsiráf populációkat erősítenek meg, hogy aztán áttelepítsék őket olyan természetes élőhelyekre, ahonnan a zsiráfok már teljesen eltűntek. Ez a vadon élő zsiráfok jövőjének kulcsa.


Ezzel az ajándékcsomaggal közvetlenül járulhatsz hozzá Te is az afrikai zsiráfok védelméhez! Sophie la girafe az összegyűlt összeggel a GCF zsiráfok áttelepítésével foglalkozó programját fogja támogatni.


MI IS AZ A GCF...

A GCF a világon egyedülállóan az afrikai vadon élő zsiráfok védelmére és gondozására fókuszál.Dr Julian Fennessy és felesége, Stephanie - maguk is mindketten a zsiráfok elkötelezett rajongói -  hozták létre az alapítványt, a világ első olyan jótékonysági szervezetét, mely a zsiráfok védelmével foglalkozik. A GCF természetvédelmi kezdeményezések kivitelezésével és támogatásával foglalkozik, mind a 4 zsiráf faj védelmében részt vesz, 16 afrikai ország területén.


A GCF kicsi, ugyanakkor eredményes szervezet, értékeinek és működési modelljének középpontjában a partnerekkel való együttműködés áll. Munkájuknak több, mint 171,000 négyzetkilométernyi (42 millió hektár) élőhelyre van hatása. A GCF a vadon élő zsiráf populációk fenntartható jövőjének elkötelezett pártfogója.A ZSIRÁFOK HELYZETE AFRIKÁBAN...

A zsiráfok és sok más vadon élő állat továbbra is komoly megpróbáltatásoknak vannak kitéve az egész afrikai kontinensen. Az elmúlt 30 év során az afrikai zsiráfok száma közel 30%-kal csökkent és becsléseink szerint ma már csak 111,000 zsiráf él a vadonban, az egész világon. Szemléltetésképpen, minden NEGYEDIK afrikai elefántra jut mindössze EGYETLEN zsiráf. A zsiráfok számát és eloszlását befolyásolja az élőhelyek széttöredezettsége, az élőhelyek minőségi romlása és elvesztése, a betegségek, az illegális vadászat (orvvadászat), az emberi populáció növekedése és terjeszkedése, a háborúk és a polgári zavargások.


MIT TEHETÜNK ÉRTÜK?

A zsiráf áttelepítési program egy kiemelkedő fontosságú természetvédelmi tevékenység, az afrikai zsiráfok egyedszámának és élőhelyének növelése érdekében. A kezdeményezés célja a már fennálló kisebb zsiráf populációk erősítése, vagy a zsiráfok áttelepítése olyan élőhelyekre, ahol már nagyon kevés egyed él, vagy ahol már teljesen kihaltak. A zsiráfok száma az elmúlt 300 év során közel 90%-kal csökkent és továbbra is fogy, ezért a GCF eddig 155 zsiráf sikeres áttelepítésében vett részt, ennek köszönhetően sikerült több, mint 26,000 négyzetkilométernyi (6,5 millió hektár) területtel növelni a zsiráfok élőhelyét Afrikában.


Az áttelepítés tulajdonképpen olyan hosszútávú befektetés, amely során zsiráfok kis csoportját telepítik másik természetes élőhelyre, hogy populációk jöhessenek (újra) létre, vagy hogy gyarapítsák a már meglévő populációt. A zsiráfok szállítása nagy kihívás, elsősorban a fiziológiájuk, magasságuk és testük formája miatt. Nagyon fontos az utazás előkészítése. Az emberi felelősség nagyon nagy az élő vadállatok szállításakor, különösen amiatt, mert a zsiráfokat nem kábítják el.

A legnehezebb rész az áttelepítés során az állatok szabadon engedése az új környezetben, és az ezt követő megfigyelés. A megfigyelés általában több hónapig fennáll, habár a zsiráfok többnyire egész gyorsan letelepednek az új élőhelyen.